Servicii de la A la Z

Sprinklere

AUTORIZATIE-HIDRANTI
Peste 16 ani de experienta

Metode active pentru prevenirea incendiilor cu sprinklere

splinkerSistemele de stingere incendiul cu sprinklere sunt alcatuite din elemente sensibile la caldura cu capacitatea de a reactiona la temperaturi prestabilite prin declansarea automata a fluxului de apa care este distribuit uniform la nivelul pardoselilor.

Principiul de functionare consta in detectarea incendiilor si declansarea unei alarme pentru stingerea focului inca din stare incipienta

Elementele componente ale sistemelor de stingere cu sprinklere

Sistemele de tip sprinklere sunt formate dintr-una sau mai multe instalatii conectate la o sursa de apa.

La randul lor, instalatiile sunt alcatuite din retele de conducte pe care sunt fixate capetele de sprinklere.

Amplasarea sprinklerelor se face de regula pe suprafata tavanelor din diferite spatii, insa exista si unele exceptii, atunci cand se impune montarea acestora sub acoperisuri sau intre rafturi.

Cat de eficiente sunt sistemele stingere cu sprinklere?

Acest tip de sisteme sunt foarte apreciate pentru faptul ca actioneaza in doua directii:
1. Ajuta la stingerea focului survenit
2. Asigura necesarul de apa evitand raspandirea incendiului.

Cu toate acestea, desi sunt extrem de eficiente este nevoie si de o sustinere suplimentara, prin dotarea cu alte echipamentele de stingere incendiu, precum si prin efectuarea instructajului detaliat PSI pentru personalul de oameni.
Atunci cand este proiectata instalatia sistemelor de stingere cu sprinklere se tine cont de alte aspecte specifice, precum:

• Rezistenta la foc a structurii cladirii;
• Tipul sistemului de alarma la incendiu;
• Caile de evacuare;
• Alte pericole care implica metode extra de protectie impotriva incendiilor: hidranti interiori, amplasarea la vedere a stingatoarelor, metode potrivite pentru securitatea bunurilor si manipularea acestora in caz de incendiu, intretinerea cladirii si a controlului administrativ.

In cazul in care sistemele de stingere cu sprinklere sunt defecte sau scoase din functiune se vor asigura urmatoarele:

• Luarea masurilor necesare in locurile cu risc de incendiu;
• Anuntarea autoritatilor.

Categoriile de sisteme de stingere incendiu cu sprinklere

Pentru a face fata cu succes la stingerea unui incendiu este necesara respectarea normelor PSI, instruirea personalului si desemnarea persoanelor insarcinate cu verificarea si punerea la punct a resurselor si echipamentelor de preventie si stingere a incendiilor.

In privinta sistemelor de stingere cu sprinklere, exista doua tipuri de sisteme:

• Sisteme cu sprinklere uscate

Sunt recomandate sa fie instalate in spatiile neizolate termic, precum rampele de incarcare a magazinelor, garajelor. Se potrivite in toate spatiile unde temperaturile scad pana la inghet.

Din punct de vedere tehnic, reteaua de distributie de la ventil pana la fiola sprinklerelor este umpluta cu aer presurizat sau nitrogen.

• Sisteme cu sprinklere umede

Instalatiile umede cu sprinklere sunt cele mai utilizate pentru protejarea si interventia in caz de incendiu in spatiile incalzite, unde nu exista risc de inghet: spatii de birouri, centre comerciale, showroom-uri, cladiri industriale, hoteluri, pensiuni etc.

Specialistii ServiciiNonStop iti recomanda securizarea spatiilor de mari dimensiuni

Specialistii ServiciiNonStop iti recomanda:

• Evitarea depasirii numarului de persoane corespunzator capacitatii spatiului;
• Iesirile de urgenta, caile de acces sunt marcate adecvat si se vor mentine libere in permanenta;
• Planurile de evacuare, stingatoarele si accesul la panoul de declansare manuala a sistemelor stingere sprinklere trebuie sa fie plasate la vedere, iar accesul catre ele va fi intotdeauna libere. Nu se vor depozita materiale si alte obiecte in zonele specificate;
• Efectuarea verificarilor periodice si mentinerea in stare de functionare a instalatiilor si resurselor tehnice de protectie impotriva incendiilor: sistemele de evacuare fum, instalatiile de stingere – drencere, sprinklere, hidranti, iluminat de siguranta etc;
• Evacuarea periodica a deseurilor;
• Dotarea cu resursele specifice pentru interventia la fata locului;
• In cazul izbucnirii incendiilor se iau toate masurile de preventie: anuntarea incendiului la numarul unic 112, stingerea si prevenirea raspandirii incendiului cu ajutorul resurselor si echipamentelor de interventie, evacuarea ocupantilor cladirii.

Reglementarile in vigoare specifica adoptarea anumitor masuri potrivite spatiilor de mari dimensiuni: hale industriale, magazine mari, showroom-uri, depozite, fabrici etc.